Kezdjünk bele – ismerjük meg a futást

A futás az atlétika egyik legismertebb és legkedveltebb száma. Az ember élete kezdetétől szalad, természetesen, amikor már állni tudott. Gondoljunk csak a kis csöppségekre. Amint lábra állnak máris futnak. Ez ősidők óta semmit sem változott. Így az atlétika mozgásai nagyjából egyidősek az emberiséggel. Ebből ered az a hatalmas múlt is, amit az atlétika magáénak tudhat.

Az atlétikában a futószámok különböző fajtái ismertek. Így megkülönböztetünk síkfutást, gátfutást, váltót, de ide tartoznak a gyaloglóversenyek és a maraton futás is. Ettől függetlenül különböző futóformákat is ismerünk. Ilyen például a tájfutás is, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A futószámokat csoportosíthatjuk táv szerint is, így megkülönböztetünk rövid (60-400 m), közép (400-1500) és hosszútávokat (1500-maratonig).

Síkfutás8582

A síkfutásról elsőre talán a gyorsaság a sprint számok jutnak eszünkbe. Azonban a síkfutásban nem csak rövid, hanem közép- és hosszútávot is megkülönböztetünk.

                A rövid távok kimért pályán történnek, ahol a versenyzők a saját sávjukban futnak. A kanyarokban ügyelniük kell arra, hogy a sáv belső vonalára ne lépjenek rá, ugyanis ez kizárást von maga után. A bírók piros zászló felemelésével jelzik a kizárást.           A versenybírók 50 méterenként figyelik a futókat, így a csalás lehetősége kizárt, sőt minden szabálytalanságot könnyen kiszúrnak.

                Közép- és hosszú távok annyiban különböznek a fent említettől, hogy nem kimért szakaszon futnak a versenyzők, hanem teljes köröket tesznek meg. Az utolsó kört rendszerint becsengetik (kolomp segítségével). A kolompot a rajtnál találjuk meg.

A síkfutás versenyszámai:

  • Rövidtáv: 100 m, 200 m, 400 m
  • Középtáv: 800 m, 1000 m
  • Hosszútáv: 5000 m, 10 000 m
  • Váltó futás: 4×100 m, 4×400 m
98389

Kiss Dániel

Gát- és akadály futás

Gátfutás során a sportolókat lebillenthető gátakkal akadályoznak, amelyeket át kell ugraniuk. A férfiaknál 110 és 400 méteres a nőknél 100 és 400 méteres távokon versenyezhetnek a sportolók. Az ifjúsági versenyeken rövidebb számokkal is találkozhatunk. A gátak magassága nemek és a versenytávtól függ. Példának okáért egyet megemlítünk. A női 400 méteres gát 76,2 cm magas, míg az ugyanebben a távban versenyző férfiaknak 91,4 cm-t kell átugraniuk. A gátakat kikerülni nem szabad.

Az akadályfutás versenytávja 3 000 m. A pálya, és az akadályok nem változnak, a 400 m hosszúságú pályán futnak a versenyzők, szintén átugorva akadályokat. Ami mégis különbözik, azok az akadályok száma. Körönként négy gátat és egy vizesárkot kell leküzdenie a versenyzőnek. Természetesen csalni itt sem lehet.

Váltófutás

A váltófutás vagy staféta, az ókori fáklyás futásból ered. Versenyszerű űzése Amerikából ered. Eleinte vállra ütéssel, bottal vagy zászló átadással, álló vagy repülőrajttal kezdték. A váltófutás 1908-ban, Londonban, került az olimpiai versenyszámok közé. A váltót négy főből álló csapatok alkotják, a táv legelterjedtebb formája 4×100 m vagy 4×400 m. A cél az előre meghatározott táv megtétele a váltóbot átadásával. A tökéletes átadáshoz rengeteg gyakorlásra van szükség, az egész akkor tökéletes, ha gördülékeny a váltó és váltott mozdulata. Az átadási technikák terén több is kialakult, leggyakoribb az egykezes és kétkezes váltótechnika.
A váltóbot 30 cm hosszú, az átmérője 4 cm, a súlya 50 g, amelyet átadni csak a váltózónában lehet (20 m). A rövidebb távú váltóknál (4×100, 4×200) megengedett, hogy a botot váró futó 10 m-rel az átadási zóna előtt elkezdjen szaladni. Kézből kézbe adják a botot, a pályát elhagyni, az átadási zónán túl vagy előtte átadni, célba érkezni váltó bot nélkül érvénytelen.

Íme egy videó is, ami bemutatja a váltó futást. A gyaloglásról és a maratonról később olvashattok.

Róla okostojas