A testmozgás élettani szerepe

A szervezet energiatartaléka igen nagy. Nehéz izommunkát nem végző egyénnek ennek általában csak kis hányadát használják ki, hiszen csupán a szervezet fenntartásának és a mindennapos élettel járó kisebb izommunkának (például járás, öltözködés, mosdás stb.) energiaigényét kell biztosítaniuk.

Rendszeres, nehéz izommunkát csak gyakorlás (megszokás) után tud az ember huzamos ideig végezni. Ennek oka, hogy a nagy energiatartalék jelentős része a szervezet szabályozásának megváltozása során válik hozzáférhetővé. A szabályozások alkalmazkodása a fokozott teljesítményekhez pedig csak rendszeres és fokozatos igénybevétellel érhető el.

Van a szervezetnek egy végső energiatartaléka, amelynek bevetése edzéssel nem érhető el. Ennek kimerítésére csak életveszélyben kerül sor.

A testnevelés rendszeres munkája megteremti a szervezet számára azokat a lehetőségeket, hogy energiatartalékainak jelentős részét igénybe tudja venni. A teljesítmények nagyfokú javulása azért lehetséges, mert a modern edzési technika mindjobban figyelembe veszi a szervezet sajátosságait. Felhasználja az alkalmazkodás törvényszerűségeit és ezek alapján ki tudja használni az emberi testben rejlő nagy lehetőségeket. Tehát nem a szervezet sajátságai, hanem az edzési módszerek változtak meg.

A nagy teljesítményekre előkészítő edzés fő elvei a fokozatos megterhelés és az állandó gyakorlás.

Tartalom:

A szerzőről